Nieuws

 

———————————————————————————————————————————————

Even voorstellen!!!

Sinds januari 2019 zijn er 2 nieuwe bestuursleden actief bij het PGGO.

De heren Leen Vroegindeweij (links op de foto) en Leo Wessel (rechts op de foto) zijn afkomstig uit het Oogcafé  Middelharnis,
de lotgenotengroep voor blinden en slechtzienden. Zij versterken dus vanaf heden het bestuur.

Hieronder een kleine introductie van beide heren, zoals sterke punten welke belangrijk kunnen zijn voor het PGGO.
Laat u verrassen en spreek hen zeker aan, mocht u ze op Goeree tegen het lijf lopen.

Leo Wessel:

54 jaar geleden geboren in Heemskerk (Noord-Holland). Sinds anderhalf jaar is hij woonachtig in Melissant met zijn blinde vriendin Bianca Kievit. Zij hebben 3 uit huis wonende kinderen.

Zelf is Leo  maatschappelijk  blind en heeft een geleidehond ,met de naam Zinan, van het KNGF.
Maatschappelijk blind houdt in dat je sommige dingen nog kan zien,maar met deze minimale informatie niets kan uitrichten. Na een succesvol afgeronde MBO-opleiding, heeft hij werk uitgevoerd als allround administratief medewerker. Vanaf 2014 is hij volledig afgekeurd.

Zijn sterke eigenschappen zijn: sterke organisatorische kwaliteiten,  communicatief sterk in woord en schrift, enthousiast en hij heeft veel gevoel voor humor.
Door zijn makkelijk praten met iedereen heeft hij in korte tijd veel relaties opgedaan, zowel bij de hulporganisaties voor blinden en slechtzienden, als bij de Gemeente, wijkgebouwen en media.

Het is dan ook niet vreemd dat Leo vorig jaar via de Oogvereniging een cursus PR heeft gevolgt en dit voor het PGGO, het Oogcafé en de Reflexzonepraktijk van zijn vriendin in praktijk brengt. Dit stuk is in overleg met Leen dan ook door Leo op papier gezet! Tevens heeft hij de taak als 2e penningmeester bij het Platform aangenomen.

Hij heeft er zin in , om aan de gang te gaan en staat achter zijn slogan: Samen staan we sterk!

Leen Vroegindeweij:

Leen is 76 jaar geleden geboren in Middelharnis en is daar nu nog steeds woonachtig. Hij is getrouwd met Harmina Mulder, zij genieten samen momenteel van hun pensioen. Tevens hebben zij samen 1 getrouwde zoon en 2 kleinkinderen. Een jongen en een meisje.

Leen heeft 45 jaar lang een eigen boekwinkel en kantoorartikelenonderneming gehad. Ook was hij ruim 16 jaar secretaris van de winkeliersvereniging waar vanuit hij diverse braderieën heeft opgezet.

Daarnaast is hij jarenlang lid geweest van de ledenraad van de Kamer van Koophandel. En hij heeft in het bestuur gezeten van het NCOV, welke tegenwoordig bekend is als het MKB-Nederland.

Leen is 12 jaar actief geweest als lid van de gemeenteraad Middelharnis en is 4 jaar wethouder geweest van Ruimtelijke Ontwikkeling en Economische Zaken. Buiten deze ruime ervaring in het bedrijfsleven heeft Leen zich ook ingezet in het verenigingsleven. Zo was hij voorzitter van Sparta Hygiea, voorzitter van M.S.V. & A.V. Flakkee en organisator van de Avondvierdaagse van Middelharnis.

Leen wil zijn ruime ervaring inzetten voor het PGGO en het Oogcafé. Hij wil graag deelnemen om de groep gehandicapten te helpen, waar mogelijk is.

Tekst Leo Wessel, foto Huib Bijleveld

 

 

Agenda OogCafé  van 14-2-2019 tot en met  11-7- 2019

 • 14 februari vanaf 14 uur tot 16:30 uur  Hulpmiddelen om te lopen, om te koken, om te lezen, je kunt het zo gek niet bedenken, of het is aanwezig! Linda van Son, ergotherapeute bij Koninklijke Visio,
  neemt de diverse spullen mee en zal hier een goede uitleg over geven.
 • 28 februari 9:30 uur tot 12 uur Blindegeleide honden. Naast de geleidehonden van Leo, Wim en Anneke zal Loyd met zijn bazin Esther zich bij ons voegen. Esther is Ambassadeur van KNGF,
  waar alle honden uit het Oogcafé vandaan komen.
 • 14 maart 14 uur tot 16:30 uur ICT hulpmiddelen. IPhone, iPad, vergrotingsprogramma’s, spraakprogramma’s, brailleleesregel, navigatie-apps, en nog veel meer…..Gijs Dees van Koninklijke visiois onze gastspreker.
 • 28 maart 9:30 uur tot 12 uur Lezen. Of het nu Daisy-lezer boeken, braille boeken, luisterboeken, of tijdschriften zijn, bij Passend lezen is alles verkrijgbaar! Op papier,cd,of op je Webbox, of mobile telefoon, lezen moet je altijd kunnen doen! Gastspreker is mevrouw van Passend Lezen.
 • 11 april 14 uur tot 16:30 uur Danse! De voetjes gaan van de vloer in het Oogcafé. Danny Reichardt, van Dansacademy Rio uit Hellevoetsluis komt laten zien dat ook alle blinden en slechtzienden dansen kunnen leren! Leo en Bianca zijn afgelopen 26 januari geslaagd voor Brons en dansen momenteel bij Danny voor zilver!
 • 25 april 9:30 uur tot 12 uur Karel Raven van Solutions radio, is vandaag onze gastspreker. Hij komt vertellen over ondertiteling welke wordt voorgelezen via de Gobox en Go-app, maar ook over Wwebbox.
 • 9 mei 14 uur tot 16:30 uur Bezoek aan Aseal in Stellendam. Voor ons worden de deuren speciaal geopend,waar het voor zienden gesloten blijft! Uiteraard een gevarieerde rondleiding. Dit uitje is optioneel, aangezien we nog in overleg zijn over datum en tijd.
 • 23 mei van 9:30 uur tot 12 uur Spelletjes hobby’s. Welke spellen zijn aangepast voor onze doelgroep en welke hobby’s zou je nog kunnen- en willen uitoefenen ? Neem zoveel mogelijk, in overleg, diverse aangepaste spellen mee!
 • 13 juni 14 uur tot 16:30 uur Vakanti. Met de vakantie voor de deur, willen wij er ook graag op uit, ja toch? We bekijken de opties bij Twin Travel, we nemen een bezoekje aan de facebooksite Uitjes voor blinden en er zijn vast genoeg opties vanuit onze groep cafébezoekers.
 • 27 juni in de ochtend spreken we rond 11uur af voor een lunch als afsluiting van het eerste halfjaar waarop aansluitendvoor sommige mensen  de zomervakantie begint. De lunch wordt geserveerd bij Entrez in Middelharnis.
 • 11 juli van 9:30 uur tot 12 uur Revalideren.Organisaties zoals Visio en Bartimeus hebben hun eigen manier van een behandelingsplan opmaken . Ze hebben beide een aantal woonaccomodaties en scholen.Daarnaast heeft Visio, Het Loo-erf, waar jedoor de weeks intern kan leren en verblijven.We gaan vandaag hopelijk veel ervaringen uitwisselen! Waarschijnlijk is het nu echt vakantie, tot Donderdag 12 September om 14.00 uur, Have Fun, Leo, Anneke en Marja.

Ook is er een op 15 en 16 maart een ZieZO Beurs, Overleven met minder zicht.     http://www.ziezo.org/

Samen staan we sterk!      door: Leo Wessel

Sinds 13 september jongstleden, is het oogcafé Goeree-Overflakkee officieel geopend.
Het oogcafé houd elke tweede donderdag van 14.00 uur tot 16.30 uur en elke vierde donderdag van de maand van 9.30 uur tot 12.00 uur een bijeenkomst in het wijkcentrum Middelharnis, gevestigd aan de Doetinchemsestraat 27e. We zijn begonnen met 10 personen en dat is na vijf bijeenkomsten al opgelopen tot een aantal van 20!

Wat doet het oogcafé?
Het oogcafé is bedoeld als lotgenotengroep voor blinden en slechtzienden. Maar, er is ook altijd van uitgegaan dat naast deze groep ook een groep familievrienden en kennissen staan.
Want wat betekent het voor ouders als een kind slechtziend of blind wordt?
Wat betekent het als je beste vriend of vriendin slechtziend of blind wordt?
Wat betekent het als een van je beide ouders slechtziend of blind wordt?
En zo zijn er nog meerdere voorbeelden. Dus eigenlijk is het oog Café er voor een hele grote groep.

Als blinden en slechtzienden lopen wij gelukkig vaak figuurlijk en niet letterlijk tegen heel wat obstakels op in de maatschappij! Daarom is er een delegatie van het gehandicapten platform bij een bijeenkomst van het oogcafé gekomen om eens met elkaar te brainstormen wat wij voor elkaar kunnen doen.
Tevens zijn er een aantal mensen van het oog Café bij een bijeenkomst van het PGGO platform aanwezig geweest.
Juist, omdat de groep blinden en slechtzienden zeker ook onder de groep gehandicapten valt, en ook eens van deze andere groep wil weten waar hun tegen aan lopen of rijden.
Het oogcafé probeert vanuit onze eigen visie een opsomming te maken wat volgens ons in de toegankelijkheid op straat en in winkels veranderd moet worden! Dit wordt geïnventariseerd en aangeboden aan het PGGO platform, zodat wij als eenheid naar de gemeenten kunnen stappen.

Nog meer feiten over het oogcafé!
Wij proberen diverse items aan bot te laten komen.
Zo is er voor ieder wat Wils, zoals vervoer, dansen, muziek, creativiteit, geleidehonden, diverse hulporganisaties voor blinden en slechtzienden, enzovoorts.
Daarnaast willen wij met ons oogcafé ook graag naar buiten. In het voorjaar lijkt het ons leuk om met wat vrijwilligers op de tandems of site bij site fietsen van het mooie weer in het mooie landschap te genieten! Daarom, is het belangrijk dat wij als gehandicapte platform in het oogcafé een eenheid vormen, aangezien de scootmobiel tochten al in volle gang zijn. Graag sluiten wij ons hier dus bij aan!

Loop gerust eens binnen bij een bijeenkomst van het oogcafé, u bent van harte welkom!
Laat u verrassen door onze groep en zie de diverse mogelijkheden die wij ook zien.

Donderdag 22 november van 9.30 uur tot en met 12.00 uur is onze laatste reguliere bijeenkomst.
13 december is er dan een kerst lunch voor het oogcafé. En in 2019 gaan wij vanaf 10 januari om 14.00 uur tot 16.30 uur weer fris van start in hopelijk een mooi nieuwjaar met een hoop nieuwe leden.

Samen staan wij sterk, met vriendelijke groet de cafébezoekers van het oogcafé en de twee barkeeper’s Leo en Anneke.